Nazad      
             
     

Zvučna lavina
Bjesovi, rok koncert, sala bioskopa "Takovo", petak 22. mart

Stari rokeri, puno mladih, gužva na ulazu, pivo iz plastičnih čaša, razbijeno ogledalo u WC-u, šutke pred binom - sve je bilo kao nekada. Kao s početka devedesetih kada su nam Čačani zavideli na gostovanjima EKV-a, Orgazma, Discipline, Smaka, Ramba, Parti-brejkersa i naravno na dobrim svirkama "naših" Bjesova.
Najpoznatiji gornjomilanovački rok bend ponovo je tu i novi ciklus započinje ovim koncertom. Bilo je nekoliko manjih svirki, ali praktično od onog velikog koncerta u Domu Vojske do ovog petka nije bilo ozbiljnog nastupa. Sigurno da posle četiri godine pauze nije lako ponovo izaći na scenu. Naročito pred ćudljivu domaću publiku. Pored toga grupa je doživela nekoliko personalnih promena.
Pokazalo se ipak, da su Bjesovi dobro pripremljeni za nastup. Uz "Želju", "Ime", "Gavrana", "U osvit sudnjeg dana" i druge stvari sa prva tri albuma čuli smo tri nove pesme. "Kiša" je na neki način novo lice Bjesova, naročito na planu teksta. Za "Čekam dan" i "Čak i da mogu" najiskrenije i najbolje što se može reći je da se potpuno uklapaju u "bjesovski" način. Publika ih doživljava kao stare dobre hitove.
U najvećem delu koncerta Bjesovi deluju kao zvučna lavina koja se od Mikakovih bubnjeva obrušava prema Tiltovom basu i posebno raspoloženim gitaristima (Fićo i Bili). I sve to najzad artikuliše Marinko.
Starijem delu publike može da zasmeta odsustvo drugog, Maksovog, vokala. Ne zbog toga što energični Marinko ne bi mogao da "iznese" koncert sam, već više zbog nostalgičnog sećanja na raniju pre­poznatljivu formaciju Bjesova.
Sve u svemu bilo je to dva sata dobrog, tvrdog roka. Bjesovi su dokazali da imaju energije za ovako nešto. Tim pre raduje odluka benda da ovaj koncert tonski zabeleže i izdaju LIVE album.
Pred početak Marinko reče da, kao i obično, ima tremu, a kad su se utisci slegli rekao je:

Koncert je bio među boljima koje smo u zadnje vreme odsvirali. Sve je funkcionisalo onako kako sam želeo da funkcioniše. Ostaje da se vidi kako je tehnički ispao snimak. Ako sve bude u redu biće živi album.
Pored posla u studiju Bjesovi će nastaviti i sa "živim" radom. Trebalo bi uskoro da se održi veliki koncert u Kragujevcu, i to je već u pripremi.

D. P.