Nazad      
             
     

"Biografija belog psa"

U kao led hladnim prostorijama Zavičajnog muzeja koji je dvadeset četvrte večeri januara ipak zagrejala prisutnost brojne publike i neke nove poezije, ili njene autentične interpretacije od strane samog autora, predstavljena je knjiga pesama mladog gornjomilanovčanina Slobodana Ilića.
Knjiga pesama kao svojevrstan životopis, lično viđenje stvarnosti, jedan "Pogled sa mansarde", jedno "Odrastanje" i "Dijalog" sa samim sobom i "Preobražaj", njegova "Neposlušnost" i "Bezbrižnost", njegova "Navika" i "Skok u jedan sneg".
"Slobodan Ilić nije pristao na neka svrstavanja i zato je dobra kulturna investicija njegova "Biografija belog psa". Ubedljiv, impulsivan, rešen da traje, a dovoljno snažan i tvrdoglav da shvati koliko kultura ljudima malo znači, učinio je ogroman napor i smislio knjigu. U njoj, hvala bogu, nema krvi, nema istoriografije, nema pozivanja na prošlost, nema straha pred budućnošću... "Biagrafija belog psa" je čista misao, mnogoznačna, sve zavisi ko je tumači. Neke pesme gnomski izazivaju na razmišljanje  čitaju se nekoliko sekundi i razumevaju satima. U tome je Slobodanova prednost  umesto statistiku, istoriju i svedoke, dovzao je misao, istinu i iskrenost... I tako najavio dobrog pesnika".
Promociju Slobodanove poezije zvucima su  obogatili i uobličili članovi mlade milanovačke rok grupe "Bjesovi".

R. Gačić