Nazad      
             
     

POBJESNELI MAKSIMALNO

"Bjesovi" (ITV Melomarket ROCKLAND SELECTION, br. 1015, 1994.)

Pravo niotkuda, a možda ponajviše iz tamnih dubina literature velikog Fjodora Mihajloviča Dostojevskog, crpljena iz memljivih podruma duše stigla nam je iz šumadijskih gudura podrudničkog "Tvin Piksa" snaga i energija šestorice Gornjemilanovčana istančanog osećanja za krik neznabožačkog imena "Bjesovi". Posle mnogogodišnjeg potucanja po lokalnim koncertnim scenama što su pod njihovom težinom ostajale zauvek osakaćene i obeležene, posle delimičnog uspeha sa prvencem za čačanski "SOUND GALAXY" koji će ostati omiljeno štivo zvučnika ranih slušaoca, posle glamuroznih spotova prepunih neobuzdanosti i divljine, nastupa koji i slučajnim posetiocima ostaju u sećanju, i za karijeru ne baš (bez) značajne pobede na prošlogodišnjoj zaječarskoj gitarijadi, jedan akademski slikar (Marinko), arhitekte (Maks i Peđa) i još tri akademska građanina sa čistokrvnim takovskim poreklom, ponudili su nam u izdanju agilnog "ITV Melomarketa" ultimativni kasetni album devedesetih, osam košmarnih snova sa dna kojima će se vraćati generacije i generacije crpevši trzaje svojih dedova što su živeći na ovom napuštenom od svih, ostrvu Balkan, imali snage da kažu "Divna je noć...".
Šizofrena "Vraćam se dole", pulsirajuće obezglavljeno "Ime" u kome se pregnatno ustvrđuje "Možeš me zvati kad god hoćeš", do ivice slušljivosti napeti i razuđeni "Gavran" kao kompilacija svih Edgar Alan Poovskih i Bodlerovskih treptaja, Rableovsko-Remboovska "Vreme je", baciće vas na kolena ispred vašeg jevtino plaćenog muzičkog uređaja (iz vremena "srboždera" Ante Markovića, kada "Bjesovi" tek stasavaše sluteći na zlo koje dolazi). Na drugoj strani srešćete zloslutnu "U osvit zadnjeg dana"; tešiteljsku ljubavnu "Ona te voli..." minijaturu od celih sedam i po minuta, somnabulnu hard "Ne budi me (ubij me)" i nežno olakšavajuću, sa mirisom smrti, pesmu "Avioni pevaju" posvećenu rano preminulom prijatelju i pesniku Miodragu Jakovljeviću.
Odvrnite volumen, podignite basove, pokidajte membrane vašeg zvučnika, uprljajte glavu kasetofona. I tako tridesetak puta dnevnonoćno. Ni komšije neće ostati ravnodušne,  sigurno će izaći na ulicu...
Za svakog ko želi da očuva zdravu dušu i zdravo telo veliko antologijsko otrežnjenje dolazi iz ovih četrdesetak minuta esencije sve prljavštine divlje strane šumadijskog rokenrola.

Vladimir Burković
(FRIZBJESOV)