Nazad      
             
     

POSTOJI LI SRPSKA ROKSCENA

ZLI DUSI

Rok grupa "Bjesovi" iz Gornjeg Milanovca uspela je za kratko vreme da se nametne na sve glasnijoj i zanimljivijoj srpskoj rok sceni. Razgovaramo sa članovima ove grupe.

Srpska rok scena, definitivno postoji: najbolja potvrda ove teze su, grupa "Bjesovi" iz Gornjeg Milanovca. Potpuni su profesioialci i na bini i van nje, celo svoje biće stavljaju u službu svoje muzike i scenskog nastupa, koji nikog ne ostavlja ravnodušnim. Iza sebe imaju dva izdata albuma, prvi kojim nisu baš najzadovoljniji i koji pominju retko, i drugi, pod jednostavnim imenom "Bjesovi", koji je po mnogima muzički vrhunac tekuće godine u zemlji Srbiji. "Bjesove" čine: Zoran Marinković i Goran Marić - vokali, Predrag Dabić i Zoran Filipović - gitare, Dejan Petrović - bas     i Miroslav Marjanović - bubnjevi. Specijalno za "Poglede" razgovaramo sa Zoranom Marinkovićem i Goranom Marićem, vokalnim solistima "Bjesova".

POGLEDI: Zbog čega se zovete "Bjesovi", a ne besovi?

MARIĆ: Uzeli smo ime "Bjesovi" zato jer je bliže naslovu romana Dostojevskog, koji se u Srbiji pojavio kao "Zli dusi'°, a koji se u originalu, na ruskom, zove "Bjesi". Bjesi su i po srpskoj mitologiji duhovi koji obuzimaju čoveka iznutra. Znači nikakve aveti spolja, nego ono što čoveka na zlo tera iznutra, i na kraju ga satre.

POGLEDI: Da li ste vi milanovačka, ili beogradska grupa?

MARIĆ: Mi smo Milanovčani. Tu imamo sve uslove za rad i tu vežbamo, a u Beogradu smo često prisutni zbog neophodne medijske promocije naših projekata. Beograd je još uvek medijski, kulturni i diskografski centar Srbije, mada mi je drago što se već odavno izgubila jasna granica između prestonice i takozvane provincije. Naravno, iz Beograda se mnogo lakše nego iz Milanovca, ugovaraju koncerti. Mislim da je sada pravi trenutak za proboj i uspeh svih dobrih bendova, ma iz koga dela Srbije da potiču.

POGLEDI: Da li je iz inostranstva konačno stigao vaš CD?

MARINKOVIĆ: Naš CD je urađen u Švajcarskoj i trenutno se nalazi na mađarskoj-srpskoj granici.

POGLEDI: Pričalo se da će na CD-u biti snimljena oba vaša albuma a snimljen je samo drugi. Zbog čega?

MARIĆ: Mi nismo ni imali nameru da na ovom disku objavimo oba albuma, jer se naša prva ploča razlikuje od ovoga što danas radimo. Prvi album snimljen je 1990. godine u doba nesputanog optimizma, a drugi album nastaje iz potpunog sivila, koje je zadesilo ceo narod, državu, pa i nas. Iz te turobne atmosfere izlilo se svih osam pesama, koje se nalaze na našem drugom albumu. Po nama, naša druga ploča predstavlja samodovoljnu, zaokruženu priču.

POGLEDI: Reci mi, kakav je koncept  albuma "Bjesovi"?

MARIĆ: Možemo da počnemo od prvog rifa, prve pesme "Vraćam se dole", koji odmah naznačava o čemu se radi, pa do zadnje, onirične, psihodelične, maltene autistične, "Avioni pevaju". Zapravo je reč o nama, o ljudima koji su u ovom vremenu totalno sluđeni, izgubljeni, koji pokušavaju da druge ljude navode prema sebi, dok ipak u jednom trenutku ne shvate da je danas jedino "Noć divna". Ova ploča, u stvari govori o otuđenosti među ljudima kao i o njihovoj nesposobnosti da ostvare bilo kakav vid komunikacije sa bližnjima.

POGLEDI: Da li će se o vama za jedno desetak godina pričati kao o "Šarlu akrobati" ili "Idolima", kao o začetnicima nekog novog ''novog talasa"?

MARIĆ: Odaću ti tajnu, imamo ambiciju da prodamo pola miliona ploča na zapadu.

Saša ILIĆ