Nazad      
             
     

G.M. SRPSKI SIETL

Poslednjeg dana septembra ove godine u Čačku je održana peta, sada već tradicionalna čačanska gitarijada, u organizaciji muzičke omladine Čačka. Ove godine u konkurenciji je nastupilo osamnaest grupa iz raznih gradova Srbije, a ono što je za nas najinteresantnije je to da ih je čak pet bilo iz G. Milanovca.
Povod za učestvovanje ovih mladih bendova jeste svakako želja za sviranjem pred publikom (u G. Milanovcu nije održan rok koncert godinu i po dana zbog nedostatka prostora i razglasnog ozvučenja), ali i ohrabrenost dobrim bilansom gornjomilanovačkog roka sa proteklih gitarijada održanih u Čačku. Prisetimo se, od četiri do sada održane gitarijade, naše grupe su osvojile dve, i to: "Bjesovi" -1990, "Anfas" -1993. Za ovaj bilans pomalo je kriv i predsednik stručnog žirija svih ovih godina, legendarni R.M. Točak.

Pitamo Točka šta očekuje od ove pete, jubilarne čačanske gitarijade?

Pojavljivanje dosta dobrih bendova što bi uslovilo vraćanje publike rokenrolu, vraćanje svesti, uspostavljanje mira u ovoj zemlji. Platon je davno rekao: "Kakva muzika, takva država", a, vidiš, ovo sad što se sluša, ovaj tehno folk, ili kako već da ga nazovemo, ide ruku pod ruku sa politikom ove zemlje.

Misliš Ceca i Arkan, Vesna i Vučelić?

(smeh) Vidiš, možeš to i tako da gledaš. Svaka čast i Goranu Bregoviću. Ja ga zaista cenim i poštujem kao muzičara i kompozitora filmske muzike, ali tvrdim da je u Sarajevu umesto "Bijelog dugmeta", egzistirao "Smak", do rata na tim prostorima ne bi došlo. Ozbiljno ti kažem, razmisli?  

Važi, a sada da se vratimo gitarijadi. Vi ste dosad dodelili dve prve nagrade grupama iz G. Milanovca?

Da! I to su odlične grupe. Sama činjenica da su i "Bjesovi", i "Anfas" u trenutno najjačoj nezavisnoj izdavačkoj muzičkoj kući u Srbiji, ITV melomarketu,  iz Beograda, dovoljno govori.

Večeras u konkurenciji nastupa pet grupa iz G. Milanovca?

Da, znam, video sam spisak. To je još jedan dokaz moje tvrdnje od prošle godine da je u Gornjem Milanovcu rok u velikoj ekspanziji i da preti da postane centar provincijalnog roka u Srbiji ... Neki naš Sietl.

Ako već nije?

Videćemo večeras!

A pošto je viđeno i saslušano svih osamnaest grupa, stručni žiri je odlučio da prva nagrada ode u ruke grupi iz Čačka "Imperatori", a titula vicešampiona gornjomilanovačkom roku, tj. drugu nagradu dobila je odlična grupa "Ogledala laži". Postava: Macan (vokal), Mirko (gitara), Zdravko (bas), Koreja (bubanj). Opšti utisak je da jedini nedostatak ove grupe leži u stavu organizatora koji smatra da nema svrhe praviti gitarijadu i nalaziti sponzore, ako će svake godine nagradu uzimati grupa iz Gornjeg Milanovca. Najmlađa grupa gitarijade, milanovački "Monti Pajton", osvojila je peto mesto. Jedan član žirija koji je došao iz Novog Sada pa samim tim i nije imao mnogo uticaja, dvoumio se oko dodele nagrade za prvo mesto između "Ogledala laži" i "Monti Pajtona". Za kraj možemo reći da ovaj novi uspeh gornjomilanovačkog roka, još jednom dokazuje da "Bjesovi", "Anfas", "Trula koalicija", "GM Undergrounders", "Ogledala laži", "Monti Pajton", "Brushalters" ...predvode jednu od najjačih rok scena u Srbiji. Na žalost, zbog nepostojanja odgovarajućeg prostora za nastupe ovih bendova u našem gradu, gornjomilanovačka rok scena je i dalje na margini. Nadamo se da ljudi zaduženi za kulturni život ovog grada neće i dalje ostati slepi i nezainteresovani za uspehe milanovačkih rokera.

G. Ugarčina