Nazad      
             
     

ON STAGE FESTIVAL U SKC

Nove rok snage

Nezavidna situacija na domaćoj rock sceni, Bogu hvala, nije uništila entuzijazam (barem ne sasvim) kod bendova nove generacije, koji polako, ali sigurno, sve više preuzimaju primat. Veliku ulogu u razvoju te nove domaće muzike imaju privatni izdavači poput ITV Melomarketa. Osim što se nedavno pojavila kompilacija (kaseta, očekuje se i CD) pod nazivom ,,New Rock Power", na kojoj su se našli svi bendovi ovog izdavača, održan je i dvodnevni festival pod parolom ,,On Stage". Sve to se odigralo u petak i subotu 20. i 21. maja u bašti SKC-a ali uprkos lepom vremenu i odličnim učesnicima, posećenost je bila više nego loša, pogotovu prvog dana.

Festival su otvorili izvanredni ,,Hollywood Rabotnik", znatno bolji nego na "Bootlegeru", koji se, po rečima Vicka (pevača), "nije preterano dopao ljudima, ali je zaokružio jedan period rada Hollywood Rabotnika".
Saša Lokner i Laza Ristovski, su se pojavili u petak, odsvirali jednu numeru i  otišli.
,,ČBS (iliti Čuvaj Bližnjeg Svog)" iz Šapca samo korektni.
"Revolveri", koji su postali poznati širokim narodnim masama kada su objavili singl "Nema povlačenja, nema predaje", najavili su nešto sasvim suprotno ovom geslu. Naime, usled raskola između Žarka (gitariste) i ostalih članova benda, ovo je, najverovatnije bio njihov poslednji nastup. Svirka? Zadovoljavajuća.
"Braća Left", najavljeni za subotu, ipak su se pojavili prvo veče i predstavili svoj materijal koji je, na žalost, sasvim prosečan.
,,Pussycat" su prijatno iznenadili nešto agresivnijom svirkom nego obično, a na repertoaru su imali i jednu novu pesmu (koja se nalazi i na kompilaciji) urađenu u njima svojstvenom maniru.
Ponosni vlasnici najzapaženijeg izdanja ITV Melomarketa  "Block Out" (reč je, naravno, o njihovom debi albumu "Crno, belo i srebrno"  prim. aut.), zvučali su potpuno u skladu sa istim. Izuzev nekih aranžmanskih osveženja, bila je to neuobičajena Block out svirka, a oni koji su ih ikada slušali, znaju da je to više nego dobro.

Drugi dan festivala protekao je uz neznatne probleme. Naime, posle nastupa "Boneblasta" (benda nešto ekstremnijeg zvuka), nastala je pauza uz obrazloženje da su u pitanju tehnički problemi. Pravi razlog bio je to što je muzika iz bašte "smetala" učesnicima manifestacije "Dani Kotora", koja se održavala istovremeno u Velikoj sali SKC-a. Međutim, koncert  je ipak nastavljen.
Još jedan bend čije izdanje tek treba da se pojavi, "Anfas" iz Gornjeg Milanovca, nastupio je na festivalu drugog dana. Žestok nastup i bubnjar (inače bivši član Bjesova) koji prosto "razvaljuje" navode na pitanje  čime to đubre zemlju u Gornjem Milanovcu, pa rock 'n 'roll tamo tako dobro uspeva?
Trenutno neprikosnoveni kraljevi domaće scene (kada je popularnost i atraktivnost u pitanju)  "Babe", bili su zabavni, veseli i karizmatični, kao i uvek. Na žalost, standardno neuvežbani.
"Definite Choice", su zvučali sasvim pristojno, mada bi u nekom drugom kontekstu ostavili mnogo bolji utisak.
Prošlogodišnji pobednici zaječarske gitarijade i apsolutni miljenici kritičara  Bjesovi su RAZNELI svojom svirkom. Uvežbani, sigurni i MOĆNI, sa odličnim novim materijalom, dobrim scenskim nastupom i izgrađenim imidžom, učinili su da se prisutni na plus dvadeset  SMRZNU !
Konačno, festival su zatvorili "Istok Iza", u startu hendikepirani činjenicom da su svirali posle Bjesova. I kako je Bane Lokner lepo napisao na omotu kasete ,,New Rock Power": ITV Melomarket je u prvoj godini svog izdavačkog delovanja dao jedno svoje viđenje kompletnog novog marketinga vezanog za pop rock industriju, otkrivajući kroz svoje projekte i neke nove adute Novog srpskog rocka..." Sudeći po ,,On Stage" festivalu, aduta ima, i te kako.

Tamara Vučković