Home  
     
 

Vasil Hadžimanov

Vasil Hadžimanov je rođen 23.06.1973. u Beogradu. U Bjesove je Vasila doveo Igor Malesević, tadašnji bubnjar Bjesova, da bi se posle par proba i koncerta u KST-u 13.09.1997, grupa  raspala, pa nikad nećemo saznati "šta bi bilo da je bilo", ali je sigurno da je tada Vasil sve iz grupe iznenadio brzinom kojom je našao PRAVU formula za uklapanje klavijatura u distorzirano rifovski zvuk Bjesova.

Vasil je stekao klasično muzičko obrazovanje u muzičkoj školi "Stevan Mokranjac", ali zanimanje za džez čini da učestvuje još kao srednjoškolac na Intercholen Arts Camp-ovima gde uči od velikih imena ovog pravca.  Od 1992. studira klavir i aranžman  na Berklee College of Music u Bostonu, gde nastupa sa Matt Garrison-om, Rick Peckham-om, Leroy Jenkins-om, Ayib Dieng-om.  1996. se seli u New York i radi u Tomandandy studiju kao muzički programer i ostvaruje saradnju sa nekim od najboljih mladih muzičara kao što su David Gilmore, David Binney, Chris Chik, Rodney Holmes, Danny Sadownick, "Ultranate"... Istovremeno saradjuje i sa mnogim muzičarima iz SCG: Jovan Maljoković , Balkan Salsa Band (Rothweill Jazz Fest, Montreaux Jazz Fest), Duško Gojković (evropska turneja), Steve Gut (Segedin Jazz Fest), Mimo Mitrović, Bisera Veletanlić, Zafir i Senka Hadžimanov, Rambo Amadeus. 1997. se vraća u Srbiju i osniva svoj VASIL HADŽIMANOV BAND u čiji je rad bio uključen i već pomenuti Igor Malešević.

Njegova muzika je autentična i predstavlja kombinaciju balkanskih tradicionalnih, folk ritmova i zapadnih, modernih muzičkih stilova (jazz, funk, world music.). Godine 2001, Vasil Hadžimanov Band izdaje prvi album pod nazivom 11 razloga za... pod etiketom PGP RTS. Prvi tiraž se rasprodao za samo tri meseca. Takođe su za svoj prvenac osvojili nagradu Beovizije 2002 za najbolji debi album 2002. godine. Godine 2003. objavljuju drugi CD Kafanki opet pod okriljem PGP RTS-a, koji uspešno promovišu širom Evrope.