Home  
     
 

Aleksandar Petrović

Aleksandar Petrović je rođen 1. juna 1973. godine u Zemunu. Kad su Bjesovi 2000. godine ponovo počeli sa radom bio je jedan od najozbiljnijih kandidata za mesto bubnjara u novoj postavi grupe. Ipak, Alekove obaveze prema matičnom bendu (Eyesburn) i pojava Miroslava Marjanovića, bubnjara Bjesova sa njihovog drugog albuma, na "audiciji", postavila je ovog drugog za bubnjeve Bjesova. Aleksandar Petrović je opet, kao dobar prijatelj Bjesova i izvanredan muzičar, zajedno sa svojim kolegom iz Eyesburna Utvarom, gostovao sa udaraljkama na živom albumu Bjesova iz 2003. godine ("NA ŽIVO") u pesmi "Kiša".

Inače, Alek je počeo ozbiljno da se interesuje za muziku već sa 12 godina, kada je i počeo da svira bubanj. Tri godine kasnije pridružuje se speed-death-metal bendu Bloodbath, koji je vremenom postao poznat publici u čitavom regionu jougoistočne Evrope.  Od 1988. do 1995. godine, dok je ovaj bend intenzivno radio, objavljena su 3 studijska albuma: "Toxic Death", "Traumatic Memories" i "Frustrations".

Tokom godina iskustva i različitih, inspirativnih muzičkih uticaja, od hardcorea i metala do reagge-a, 1994. godine, među grupom prijatelja, pojavila se ideja o novom bendu - Eyesburn, sa kojim je do danas snimio 7 albuma: Freedomized (1995), Dog Life (1998), Fool Control (2000), Gabau! (2000), Cool Fire (2001), Solid (2003), How much for freedom? (2005). Sa Eyesburnom je odsvirao stotine koncerata širom Balkana i Evrope, a 2004. godine učestvovao je na snimanju albuma poznatog američkog benda Soulfly pod nazivom "Prophecy" na kome je Eyesburn, zajedno sa Max Cavalerom, snimio pesmu Moses. Usledila je evropska turneja na kojoj je Eyesburn svirao kao predgrupa, a pesmu Moses izvodili su zajedno.

Svoje iskustvo, tokom čitavog perioda rada sa Eyesburnom i posle njihovog razlaza 2007. godine, Alek obogaćuje saradnjom sa bendovima i solistima potpuno različitih muzičkih opredeljenja, kao što su: Burning Sounds, SMF, Bjesovi, E-play, Fuzz Box, Recognized Blood, Dragoljub Đuričić i bubnjari, Atomic Sunset, Ana Nikolić, Lepa Brena...